Байдън намекна, че е готов да се кандидатира отново за президент догодина

Байдън намекна, че е готов да се кандидатира отново за президент догодина

Президентът Джо Байдън направи всичко възможно да изглежда и звучи като човек, който се кандидатира за преизбиране – но отново настоя, че няма да прави официално изявление. 80-годишният демократ отлага очакваното стартиране на кампанията от месеци, като същевременно многократно се закани, че има намерение да се кандидатира.

Приемайки стотици представители на обществеността на празничното великденско събитие – търкалянето на великденски яйца в Белия дом – Байдън отново даде своето почти, но не потвърди официално. „Планирам да се кандидатирам сега, но все още не сме готови да го обявим“, каза Байдън в кратко интервю за Ен Би Си Нюз на южната морава, придружен от съпругата си, първата дама Джил Байдън.

Байдън отбеляза, че възнамерява да присъства на още многобройни търкаляния на яйца – традиционно събитие, при което децата се надпреварват да бутат цветни яйца по тревата. До края на първия му мандат остава само още един Великден преди изборите през 2024 г. „Планирам поне още три или четири великденски търкаляния на яйца“, каза той. „Може би пет…, може би шест, какво пък – не знам“, добави той.

Байдън, който вече е най-възрастният президент в историята на САЩ, ще навърши 86 години в края на евентуален втори мандат. Досегашният му отказ да обяви официално кандидатурата си остави всички бъдещи заместници от Демократическата партия да чакат. Ако все пак се обяви, той няма да бъде изправен пред сериозни предизвикателства от собствената си партия. От страна на републиканците настоящият лидер е бившият президент Доналд Тръмп, когото Байдън победи през 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *