Благоевград отбеляза 145 години от Освобождението на България от турско робство

Благоевград отбеляза 145 години от Освобождението на България от турско робство

С военни почести и тържествена програма бяха отбелязани 145 години от Освобождението на България от турско робство в Благоевград.

По повод националния празник на Република България – 3 март, жители и гости на областния център се включиха в поредица от събития, организирани във връзка с годишнината.
Честванията по повод 145 години от Освобождението на България от турско робство започнаха пред паметния знак на майор Иван Павлович Орлински.

На това място преди 145 години са посрещнати освободителните руски войски от ІV мариополски полк.

В знак на признателност бяха положени венци и цветя в памет на борците за свободна България. Почит към героите отдадоха областният управител Стоян Христов, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, представители на Военно формирование 26 400 – Благоевград, „Движение – Ние, жените“ – Благоевград, представители на политически партии, институции, общественици и граждани.

Под съпровода на Представителен духов оркестър на Сухопътни войски, почетно шествие тръгна по едноименната улица „Трети март“, за да достигне до площад „Македония“.

Тържествената програма продължи с издигане на националния флаг на Република България от Военно формирование 26 400.

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи молебен за здравето на българския народ.

Ученици от Трето основно училище „Димитър Талев” Благоевград пък изнесоха рецитал по повод на националния празник на България.

Венци и цветя бяха положени и пред паметника на Гоце Делчев, в знак на признателност към всички герои, борили се за свободата на българския народ.

Да живее България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *