Днес новоизбраните депутати в 49-ия парламент се събират на първо заседание

Днес новоизбраните депутати в 49-ия парламент се събират на първо заседание

Шест партии ще имат представители – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, ДПС, и ИТН

Първи коментари преди официалното откриването на новия парламент:

Партиите са длъжни да се разберат. Всяко нещо има своя предел. Това заяви проф. Огнян Герджиков, предава NOVA. „Изчерпа ни се търпението. Не че и други държави не са били в подобна ситуация, но е крайно време да се сложи точка. Все още имам надежда, че ще бъде съставено правителство”, обясни той.

„След като ГЕРБ-СДС заявиха, че готови на всякакви коалиции, остава ПП-ДБ да поемат подадената ръка. Съмнявам се обаче, че ще го направят. Затова трябва да се търси друга посока”, допълни той.

Самата политика е низ от компромиси, не е нищо друго. Това каза Вежди Рашидов от ГЕРБ. На въпрос има ли нещо, което се е променило, той отговори: „Няма голяма промяна. Старите нови политици. Рашидов каза, че всеки път очаквам да има кабинет“.

Надявам се, че политиците ще се събудят и ще съставят правителство, защото все повече се изчерпва смисълът да идваме тук и да разочароваме хората. Това каза депутатът от ДПС Делян Пеевски на влизане в Народното събрание.

Заседанието ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 49-ото Народно събрание доайен отново е Вежди Рашидов.

Депутатите ще положат клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“.

След това ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на България и този на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на партиите и коалициите, които влизат в него. След това се предвижда да бъде избран председател на 49-ото Народно събрание.

Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това депутатите ще изберат и заместник-председателите на НС. За момента са ясни две кандидатури – ГЕРБ-СДС предлагат за председател отново Росен Желязков и за зам.-председател Росица Кирова, а кандидатът на „Възраждане“ е Петър Петров.

Все още, обаче, не е ясно дали ще има други кандидатури и дали наличните ще получат подкрепа, тъй като в 48-ия парламент на практика първото заседание продължи три дни със спиране на часовника, докато бе избран председател – Вежди Рашидов.

На първото заседание на 49-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство.

Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание, отбелязват от пресцентъра на НС.

В състава на новоизбрания парламент са 58 жени и 182 мъже, толкова, колкото и в 48-ото Народно събрание(НС). Средната възраст на народните представители е 46 години.

Споделете тази новина
Политика Югозапад