Ердоган: Швеция да не разчита на Турция за НАТО

Ердоган: Швеция да не разчита на Турция за НАТО

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди днес Швеция, че не трябва да разчита на подкрепата на Анкара за присъединяване към НАТО. Изявлението му идва след изгарянето на Корана пред посолството на Анкара в Стокхолм.

Яростните коментари на Ердоган допълнително отдалечиха перспективите за присъединяване на Швеция и Финландия към западния отбранителен съюз преди президентските и парламентарните избори в Турция през май. Турция и Унгария са единствените членове на НАТО, които не са ратифицирали историческото решение на двете държави да нарушат традицията си за военно необвързване в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обеща, че неговият парламент ще одобри двете предложения следващия месец. Но Ердоган е насочил вниманието си към близките избори, в които се опитва да активизира националистическата електорална поддръжка. „Швеция не бива да очаква подкрепа от нас за НАТО“, заяви Ердоган в първия си официален отговор на акцията на антиислямски настроения политик по време на протест в събота, която беше одобрена от шведската полиция въпреки възраженията на Турция. „Ясно е, че тези, които причиниха такъв позор пред посолството на нашата страна, вече не могат да очакват благосклонност от нас по отношение на кандидатурата си за членство в НАТО“, каза Ердоган.

Швеция реагира изключително предпазливо на забележките на Ердоган. „Не мога да коментирам изявлението тази вечер. Първо, искам да разбера какво точно е казано“, заяви външният министър Тобиас Билстрьом пред шведската информационна агенция TT.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *