Европейската сметна палата проверява дали ЕС е защитен срещу нарушения в България

България става обект на проверка от страна на Европейската сметна палата. Институцията се заема да установи дали Европейската комисия защитава ефективно финансовите интереси на ЕС срещу нарушения на върховенството на закона в някои от държавите членки. Става въпрос за България и още пет страни – Гърция, Италия, Унгария, Полша и Румъния.

Одиторите ще разгледат предприетите от Комисията стъпки, чрез които се следи държавите да получават финансиране от ЕС единствено ако зачитат върховенството на закона. Одитът ще бъде насочен към политиката на сближаване на ЕС и финансирането за възстановяване от пандемията от COVID-19. Това става ясно от съобщение в официалния сайт на Европейската сметна палата.

„Нарушенията на върховенството на закона, като например липсата на надлежно разследване на корупцията или липсата на независимост на съдебната власт, могат да имат значителни финансови последици в рамките на ЕС и могат да доведат до злоупотреба с парите на ЕС в държавите членки“, каза Анеми Туртелбooм от Европейската сметна палата.

Върховенството на закона е една от основните ценности на ЕС. Това означава, че законът се прилага еднакво към всички членове на обществото, че съдилищата работят независимо и безпристрастно и че съществува разделение на властите. ЕС е разработил комбинация от правни, финансови и мониторингови инструменти, както и други механизми за прилагане на принципите на върховенството на правото в държавите членки. Те включват механизма за сътрудничество и проверка, производствата за установяване на неизпълнение на задължения и годишните доклади относно върховенството на закона.

Освен това през 2020 г. ЕС договори „правила за обвързване с условия“ с цел защита на доброто финансово управление на бюджета на блока. Те изискват достъпът на държавите до финансиране от ЕС да бъде спрян, намален или ограничен, когато са налице сериозни нарушения на върховенството на правото.

Конкретните мерки, котио Европейската сметна палата цитира, към момента са използвани само за Унгария. ЕС спира 55% от средствата на Будапеща, които правителството на Виктор Орбан трябваше да получи по три програми за сближаване.

На 23 декември 2022 г. ЕК замрази 22 млрд. евросредства за Унгария, докато правителството не извърши реформи в съдебната система, академичните свободи, правата на ЛГБТ, системата за предоставяне на убежище и др.

Одитът, който сега е предприет в 6 държави, включително и у нас, ще се съсредоточи върху три различни области за защита на финансовите интереси на ЕС от нарушения на принципите на правовата държава. Става въпрос за прилагането от страна на ЕК на Регламента на ЕС за общ режим на обвързаност с условия, приложимите правила за фондовете на политиката на сближаване за периода 2021—2027 г. и приложимите правила за Механизма за възстановяване и устойчивост.

Дългосрочният бюджет на ЕС ще осигури финансиране в размер на 1,211 млрд. евро от 2021 г. до 2027 г., от които 361 млрд. евро от фондовете на политиката на сближаване. Освен това финансовият пакет Next Generation EU ще предостави 807 млрд. евро на държавите от ЕС от 2021 г. до 2026 г., от които 724 млрд. чрез Механизма за възстановяване и устойчивост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *