Георги Свиленски: Призоваваме Владимиров и Витанов да подадат оставки като кмет и евродепутат

БСП няма нужда от клиентелата на ГЕРБ, обслужваща поръчките им

„Делегатите на Конгреса се избират от общинските организации и нито един ръководител, Изпълнително бюро, Национален съвет не може да смени делегатите. Спекулации са твърденията за манипулация на Конгреса, за сменени делегати, за еднолично управление на Конгреса и на партията“. Това заяви зам.-председателят на БСП Георги Свиленски в ефира на БТВ.

Той отрече да са били сменени 70 делегати и посочи, че техният брой е бил 34. Свиленски обясни още, че след като общинските организации определят делегатите, недоволните могат да пуснат жалба до мандатната комисия на Конгреса. „Бяха пуснати 3-4 такива жалби до мандатната комисия, но тя ги отхвърли, защото сметна, че са неоснователни. Оттам този доклад се поставя на гласуване в Конгреса, където 537 делегати приемат доклада на мандатната комисия. Значи елита на партията, тези, които са ги изпратили хората, са приели, че тези хора не трябва да бъдат делегати“, обясни социалистът.

Той посочи още, че искането на оставка на Корнелия Нинова е било отхвърлено с мнозинство: „Когато поставих на гласуване дневния ред, с 537 „за“, 220 „против“ и около 20 „въздържали се“ – това беше отхвърлено, тоест беше приет дневният ред“, обясни социалистът и допълни, че недоволните 20 човека, чието предложение не е било прието от 537 несъгласни с тях, са излезли, за да окупират микрофоните на Конгреса: „20 срещу 537 решиха да опозорят и опорочат Конгреса, излизайки на сцената, окупирайки микрофона, излизайки отвън и крещейки „оставка“.

Свиленски заяви, че думата е била давана на абсолютно всички, които искат да говорят: „Тези наши вече бивши другари не поставяха идейни въпроси. „Инакомислието“ беше, че в залата имаше 4 микрофона, а Валери Жаблянов искаше да бъдат 6. Или че в залата имаше 1000 стола, а делегатка от Пловдив искаше да бъдат 1500. Чухте ли някаква идея, чухте ли някакво предложение? Или тропане, блъскане, бутане?“, попита той.

Социалистът коментира и напускането на БСП от кмета на Перник Станислав Владимиров: „Когато Станислав Владимиров стана кмет на Перник с подкрепата на БСП, имаше 18 500 гласа. На последните избори знаете ли колко има в Перник БСП – 3500 гласа. Питайте го къде отидоха 15 хил. гласа от добро управление. Само Корнелия Нинова не може да е виновна“, категоричен бе Свиленски.

„Тези хора никога не са работили за БСП последните четири избора. Тези хора са работили против БСП и на тези избори ще видите наистина резултата. Тези хора са клиентела на ГЕРБ, обслужваща поръчките на ГЕРБ. Спомняте си Борисов колко пъти ходи да се прегръща с бившия наш кмет. Спомняте си проектите, които му бяха осигурени – за съжаление, незаконни, водопровода Перник-София. Питайте Владиморов – законен ли е, в прокуратурата ли е, къде отидоха парите, има ли готов водопровод? Това са въпросите, които ще питат перничани, но питат и софиянци“, каза социалистът в ефира на БТВ.

Той призова за оставките на кмета на Перник Станислав Владимиров и евродепутатът Петър Витанов: „Призовавам Владимиров, който напусна БСП, но е избран от БСП, да напусне и кметския пост, да отиде там, откъдето е започнал и на предстоящите избори да се яви като какъвто прецени, а не на гърба на БСП да бъде кмет и да идва да говори от името на БСП и против БСП“, призова Свиленски.

„Витанов, тъй като вече не е член на БСП, също ще го призова да освободи евродепутатското място. Има следващ кандидат, който да стане евродепутат. В политиката трябва да има морал, правила, които да се спазват. Тези наши бивши другари, също трябва да се съобразяват“, категоричен бе социалистът и допълни: „500 делегати казаха, че не искат Витанов да е член на БСП, защото е хулиган, защото дърпа микрофоните, защото крещи, бута, оронва авторитета и престижа на партията, оронва доброто ѝ име. Не само вчера, той го прави последователно от 6 месеца“.

По отношение на Сергей Станишев, Свиленски коментира: „Станишев има да отговаря на следните въпроси: кой ме накара мен, новия депутат в 42-ото НС, да избирам Делян Пеевски, кой се целуна с Лютви Местан на Орлов мост – това са щетите, които свалиха БСП. Кой водеше Партията на европейските социалисти, където всеки ден излиза по един корупционен скандал и още продължават да излизат? Това са петната. И тук сега те се правят на праведни социалисти, които викат „оставка“.

По думите на Свиленски, БСП защитава националните интереси, но на „Демократична България“ това им е трудно: „Те са свикнали от някое посолство да им кажат какво да направят, те да го свършат и да си получат съответните „благодарности“ за това. БСП не е такава партия, БСП защитава националните интереси“.

Социалистът опроверга твърденията, че БСП е против Еврозоната: „БСП винаги е казвала, че България е част от ЕС, но сега не е моментът. И затова призовахме нашите членове и симпатизанти да се включат в референдума, за да могат българските граждани да си кажат мнението“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *