Министър Демерджиев изведе основните задачи на ГДЖСОБТ, свързани с осигуряването на добър обществен ред по време на предстоящите избори

Министър Демерджиев изведе основните задачи на ГДЖСОБТ, свързани с осигуряването на добър обществен ред по време на предстоящите избори

На отчет-анализа на главната дирекция ръководството на МВР потвърди ангажимента си за подобряване на материално-техническото обезпечаване на служителите

В рамките на отчета бе отбелязана положената грижа за материално-техническото обезпечаване на структурите на ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Част от тях са: надградена система за видеонаблюдение на административната сграда и за физическа сигурност на класифицираната информация; подменени външни дограми и осветление; доставени и монтирани климатици; специализирана миялна машина за колби и епруветки за физико-химичната лаборатория. В процес на изпълнение са договори за обследване и ремонти за енергийна ефективност на сгради, включително и за проектиране и изграждане на две стрелкови площадки за стрелбищен комплекс Столник. Извършено е и нужното за обезпечаването на служителите – осигурени 159 комплекта „Робокоп“ и 15 – комуникационни антифона, автомати, тактически очила, далекомери и високомери, 169 противокоршумни жилетки, боеприпаси, комплект костюми за работа в среда на радиационни и ядрени рискове, в процес на доставка са: лодки с извънбордови двигатели, дронове, тактически раници. Министърът на вътрешните работи оцени провежданите активни действия на структурите на главната дирекция, техния изключителен принос в реализирането на предприети редица операции на територията на страната, както и в опазването на обществения ред и сигурност на хората, особено в малките населени места. Той очерта и основните задачи, с които дирекцията е натоварена по време на предстоящите избори.

Резултатите от дейността на главната дирекция през отчетния период бяха обобщени и представени от главен комисар Тодор Гребенаров, директор на ГДЖСОБТ. Той отбеляза сериозната ангажираност на служителите през отчетния период при изпълнение на задълженията по основните направления на дейност – противодействие и превенция на конвенционалната престъпност, опазване на обществения ред, гарантиране на сигурността на границите и противодействие на незаконната миграция, охрана на обекти, обезпечаване на масови мероприятия, участие в действията за подобряване на безопасността и контрола на движението по пътищата извън населените места.

През изминалата 2022 г. за противодействие на конвенционалната престъпност ГДЖСОБТ е провела 5581 специализирани полицейски операции, при които са проверени 50 729 души и 37 182 моторни превозни средства. Служители на дирекцията са участвали в разкриването на 56 престъпления, отзовали са се на 98 сигнала и са оказали 3542 съдействия.

С 30% е увеличен броят на униформените, ангажирани в охраната на българо-турската и на част от българо-гръцката граница – общо 6423-ма. За периода в това направление са извършени проверки на над 50% повече хора (164 315) и моторни превозни средства (118 107) в сравнение с предходната година. Съществен е и ръстът – 81%, на оказаните съдействия, които през 2022 г. са 5852. Във вътрешността на страната служители на ГДЖСОБТ са проверили 133 538 лица, 96 347 МПС, а задържаните са 102-ма.

Участие на служителите в специализираните полицейски операции за охрана и недопускане на престъпления по време на прибирането на селскостопанската реколта на територията на различни области в страната – дадени 129 наряда, извършени проверки на 1203-ма души, 850 МПС и 20 обекта. През периода се отчита ръст на извършените проверки, свързани с горските, дивечовите и рибните ресурси и безопасността на храните – 185 проверени лица и 20 помещения, оказано е съдействие за задържането на 16 души. Иззети са над 170 куб. м дървесина, близо половин тон риба и множество пособия.

Осъществена охрана на обществения ред в засегнатите от наводнението в Карловско населени места – общо 289 наряда от ЗЖУ, проверени 1748 души и 1093 МПС. На място жандармеристи са оказали 463 съдействия.

Във връзка с произвеждането на избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. е осигурена охраната на прилежащата територия на склада за съхранение на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, охраната и съпровода на изборните книжа, материали и машини, охраната на изборните места и секции. Служителите са участвали в разпоредените специализирани полицейски операции по противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите и по охрана на обществения ред.

Обезпечена охрана на редица обекти, сред които и стратегически, участие в охраната и съпровождането на специални товари и осигури съдействие при конвоиране;

През отчетния период общо 19 159 служители на главната дирекция са участвали в охраната на 185 масови мероприятия, от които 62 спортни, в обезпечаването на обществения ред в курортните комплекси през зимния сезон – 507 служители с 239 МПС, и през лятото – 65 служители.

През отчетния период служители на дирекция „Специални операции и борба с тероризма“ са участвали в 24 специализирани полицейски операции, както и в редица обиски и претърсвания. Изпълнени са ангажименти по изготвяне на експертизи и експертни справки. Спецполицаите са извършили 49 проверки при съмнение за наличие на взривни устройства, както и 79 други проверки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *