На католическия Великден: Папа Франциск призова за край на всички войни

На католическия Великден: Папа Франциск призова за край на всички войни

Днес е най-светлият празник за католиците – Възкресение Христово. Обичайно католиците точно седмица преди православните отбелязват деня на Възкресението, какъвто е случаят и тази година. Случва се разминаването между двете дати да е и повече от месец, а в някои години, например през 2025, православни и католици заедно ще празнуват Великден.

За разлика от православните, които веднага след полунощ в събота срещу неделя се поздравяват за възкресението на Христос, католиците си честитят празника в неделната сутрин след изгрева на слънцето.

В Рим снощи папата оглави месата на бдението в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана и призова за край на всички войни. Франциск заклейми несправедливостта и конфликтите по време на проповедта си за Велика Събота.

„Може да се чувстваме безпомощни и обезсърчени пред силата на злото, конфликтите, пресметливостта и безразличието, които изглежда преобладават в обществото, рака на корупцията, разпространението на несправедливостта, ледените ветрове на войната“, каза Франциск и добави, че дори когато хората почувстват, че изворът на надеждата е пресъхнал, е важно да търсят „вътрешно възкресение“ с Божията помощ.

По време на литургията, на която присъстваха около 8 хиляди души, папа Франциск кръсти осем души, обърнали се в католицизма.

В неделя великденската литургия на площад „Св. Петър” ще започне в 11 часа с директно излъчване по целия свят.

В края на Великденската литургия папа Франциск ще отправи своята благословия Urbi et orbi“, което означава „Към града (на Рим) и към света“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *