Нова камбана бе осветена и монтирана в най-стария дупнишки храм „Св. Никола“ от XVII век

Нова камбана бе осветена и монтирана в най-стария дупнишки храм „Св. Никола“ от XVII век

В най-стария дупнишки храм „Св. Николай Чудотворец” от XVII век бе осветена и монтирана нова камбана. Тя тежи 47 килограма и на нея е изобразено Разпятието на нашия Господ Иисус Христос. На камбаната е излят и надпис с годината на освещаването и поставянето й, както и името на дарителя Юлиан Манов, с чиито средства в момента се извършва и цялостната реставрация на черквата.

Камбаната е изработена от пловдивска фирма на богослова и електроинженер Гаро Ананян. Негово дело е и монтираният в храма електронен механизъм за биене на църковните камбани.

Новата камбана бе поставена на мястото на една от трите стари камбани, която, неизвестно кога и при какви обстоятелства, е била открадната. Липсващата камбана е била най-малката от трите и на нея е бил изобразен св. Никола. Старите камбани са поставени в периода 1936 – 1937 година. Патронът на храма е изобразен и върху най-голямата камбана. На нея е излят следният надпис: „Направени по съдействието на църковното настоятелство: свещеник Никола Демиревски, Александър Табаков, Димитър Чапкънов, Стоичко Захариев и Никола Т. Илиев при храма св. Никола, гр. Дупница, 1936г.”. През следващата 1937 година е била поставена и другата, запазена и до днес, камбана, на която са излети образите на св. Богородица и Спасителя. На нея са се подписали и камбанолеярите: София, Камбанолеяри Ст. Д. Алексиев и С-ве.

Самата камбанария е изградена през 1929 година, когато е направено последното пристрояване на храма. Макар и построено много по-късно, кубето е много красиво и хармонира отлично с цялостната архитектура на храма. То се издига над центъра на артиката, покрито е с ламарина, а върху него се издига красив железен кръст. В иззидана ниша върху лицевата му страна е изобразен патрона на черквата – св.Никола. Камбанарията вече е ремонтирана в рамките на цялостната реставрация на храмовата сграда.

Не ни дели много от времето, когато камбаните, след повече от 40-годишно прекъсване, отново ще започнат да свикват вярващите за богослужение в храм „Св. Никола”.

Официалното откриване планираме за месец април 2023 година. „Нека повече никога да не престават да бият”, пожелава отец Иван Айдаров – председател на Църковното настоятелство при храма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *