Обменът на инвестиции в сектори с висока добавена стойност обсъди президентът Радев на среща в Баку

Инвестиционният обмен в сферата на високите технологии и производства с висока добавена стойност е позитивна тенденция в сътрудничеството между България и Азербайджан. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Баку с представители на бизнеса, организирана от Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата.

От ръководството на организацията заявиха, че посещението на президента на Азербайджан Илхам Алиев миналата година в София по покана на Румен Радев е дало силен импулс за задълбочаване на инвестиционния обмен между двете страни. Като перспективни партньорства бяха откроени проекти, свързани с аутомотив сектора, безпилотни летателни апарати и сателитни технологии, високотехнологични способи за утилизация на масла.

Президентът Радев посочи, че активният диалог на най-високо политическо ниво между България и Азербайджан и отличните двустранни отношения са солидна основа за последващо задълбочаване на сътрудничеството и в областта на икономиката. По думите на държавния глава, съществува потенциал за дългосрочни и взаимноизгодни партньорства и бизнесът трябва активно да се възползва от възможностите. Президентът Радев заяви, че в глобален план влияние придобиват държавите, които разработват иновации и високи технологии, затова е важно да се насърчават съвместни проекти в тези области.

Президентът Румен Радев е в Азербайджан за участие в Десетия глобален форум в Баку, организиран от Международния център „Низами Ганджеви“. Днес българският държавен глава ще проведе среща със своя колега Илхам Алиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *