Омбудсманът: Не е редно мобилните оператори да вдигат цените, държавата ги подпомага

Мобилните оператори имат право да индексират цените си спрямо инфлацията, защото в общите условия се казва, че могат. Въпросът е от социална гледна точка дали е редно за втора поредна година да вдигат цените и то сега с цели 15,3% в ситуация, в която инфлацията засяга и хората, а техните доходи не са се повишили. Мобилните оператори обаче са сериозно подпомагани от държавата и трябва да имат социална политика. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева.

Те са подпомагани са с компенсация за тока, а техните такси към държавата са намалени наполовина, каза Ковачева.

По думите ѝ се подготвя тарифа, която все още не е приета от МС, в която държавата подпомага с такси мобилните оператори, за да правят инвестиции, за по-бърз интернет, 5 G и т.н.

„Абсолютно недопустимо и безобразно е безпомощното положение, в което се намират регулаторните органи, които трябва да следят за поведението на монополите“, каза Ковачева.

Дали има картел при мобилните оператори трябва да каже КЗК. Омбудсманът вече е сезирал комисията преди дни, тъй като и трите мобилни оператора вдигат с един и същ процент, по едно и също време цените на мобилните услуги.

По-лошото е, по думите на Ковачева, че КЗП абсолютно отказва да приеме очевидните факти за неравноправни клаузи в договорите на хората. Това са клаузите, които едностранно се налагат от мобилните оператори към потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *