Омбудсманът сезира КЗП за вдигането на цените от мобилните оператори

Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев и изпълнителните директори на „Йеттел България“ ЕАД Джейсън Конг и на БТК ЕАД („Виваком България“ ЕАД) Николай Андреев. Причината е общественото недоволство и множеството жалби от граждани, които търсят съдействие срещу предстоящо индексиране на цените на мобилните услуги от двата оператора, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Става въпрос за решението на Yettel и Vivacom да вдигнат цените на месечните абонаменти за мобилни услуги от февруари заради инфлацията. Първо Vivacom предупреди клиентите си, че ще повиши цените на тези абонаменти с до 2 лева за всяка основна и допълнителна услуга. После Yettel заяви, че сметките на клиентите ще нараснат с 15,3%, което отговаря на средногодишната инфлация за 2022 г., обявена от Националния статистически институт.

Диана Ковачева подчертава, че точно поради високата инфлация и намалената покупателната способност на хората обявеното повишаване на цените на услугите е неприемливо. В писмо до председателя на КЗП омбудсманът поиска проверка дали посочените мобилни оператори упражняват нелоялна търговска практика по смисъла на Закона за защита на потребителите.

Ковачева припомня, че през декември 2021 г., по повод предишно индексиране на цените на мобилните услуги, КЗП е препоръчала на всички мобилни оператори в клаузите, предвиждащи възможност за индексиране на цените на месечните абонаментни такси, да бъде определен конкретен срок – но не по-дълъг от 3 месеца от обявяването от НСИ на средногодишния индекс на потребителските цени. Там те могат да упражнят правото си за индексиране на цените, с оглед предвидимост и яснота за клиентите.

„В тези времена на тежка финансова криза, нестабилност в политическата обстановка в страната и напрежението у всички граждани на България, не е нужно да се поставят под допълнителен стрес потребителите на телекомуникационните услуги“, пише омбудсманът в писмото си до Vivacom.

В писмото до Yettel тя задава същия въпрос, както и при предходното увеличение: По какъв начин нарастващата инфлация влияе на цените на телекомуникационните услуги? От Yettel (Теленор) тогава информираха омбудсмана, че това бизнес решение е взето поради значителното нарастване на оперативните разходи, предизвикано от покачване на цените на електроенергията, горивата и др.

„Искам да подчертая, че през цялата 2022 г., както и за 2023 г. небитовите крайни клиенти на електроенергия, каквито сте, получават месечни компенсации от държавата за цените на тока. Що се отнася до цените на горивата, в последните месеци се наблюдава тенденция в посока на намаляване“, посочва Диана Ковачева.

Тя е категорична, че повишаването на цените на услугите на „Йеттел България“ ЕАД с 15,3% в момента е недопустимо, още повече че разходите на дружеството не са ценообразуващи, и допълва, че това ще се отрази на събираемостта на задълженията му.

„Имайки предвид и възможната цесия, която се прилага, клиентите Ви, които няма да могат навреме да плащат задълженията си, ще търпят все повече трудности. Много е важно да се вземат предвид и плановете за възрастни хора и хора с увреждания, които по никакъв начин не бива да бъдат засегнати от индексацията“, пише омбудсманът до Джейсън Конг.

В заключение, Диана Ковачева настоява ръководствата и на двата оператора да преразгледат решенията си и да не прилагат индексирането на цените на мобилните услуги, които предоставят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *