Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенген няма алтернатива за България и Румъния и двете държави ще си сътрудничат за постигането на този приоритет

Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенген няма алтернатива за България и Румъния и двете държави ще си сътрудничат за постигането на този приоритет

Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенгенското пространство няма алтернатива и е общ приоритет за България и Румъния, за постигането на който двете държави трябва да продължат да си сътрудничат. Около тази позиция се обединиха държавният глава Румен Радев и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску. Двамата проведоха среща на „Дондуков“ 2 като част от официалното посещение на дипломата у нас.

Румен Радев и Луминица Одобеску бяха единодушни, че България и Румъния са покрили всички технически условия за влизане в Шенген, затова са необходими конкретни гаранции и ясен срок за отваряне на сухопътните граници възможно най-скоро. Общите и координирани усилия в тази насока трябва да продължат да се приоритет на двете държави.

Президентът Радев и министър Одобеску обсъдиха сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес. Двамата отбелязаха, че Декларацията за стратегическо партньорство между България и Румъния, подписана през март миналата година от президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, е допринесла за разширяване на двустранното сътрудничество в редица области. Подобряването на инфраструктурната, транспортна и енергийна свързаност между двете страни е с приоритетно значение за справяне с предизвикателствата в региона, заяви президентът Румен Радев по време на срещата. В тази насока ще допринесе реализирането на редица проекти, сред които изграждане на нов мост над река Дунав, за фериботна връзка между Русе и Гюргево, за подобряване условията на корабоплаване в Дунав. „Румъния е един от водещите търговски партньори на България в ЕС, а активната работа по развитие на инфраструктурната ни свързаност е от интерес не само за гражданите на двете ни държави, но и на Европа“, посочи Румен Радев.

По време на срещата беше обсъдена общата отговорност на България и Румъния за сигурността в Черноморския регион и партньорството в рамките на НАТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *