„Пътна полиция“ стартира специализирана акция за контрол на скоростта

„Пътна полиция“ стартира специализирана акция за контрол на скоростта

До края на седмицата в цялата страна предстои специализирана полицейска акция за контрол на скоростта, каза на брифинг главен инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“.

По време на операцията на много места в цялата страна ще се извършва контрол на скоростните режими чрез техническите устройства. Най-важното, което трябва да се отбележи е, че местата за контрол не са случайни, а са спрямо данните за възникнали пътнотранспортни произшествия или по-скоро тези, които са настъпили, вследствие на превишена или несъобразена скорост, обясни Близнаков.

По думите му, като част от специализираната полицейска операция, в петък ще се проведе така нареченият „24-часов маратон“, в който служители на реда ще следят и през деня, и през нощта за спазването на ограниченията.

По отношение на проверките за скоростта, извършени по време на празничните дни, Близнаков каза, че са установени 37 000 нарушения. Той даде пример за водач, който е засечен да кара с 225 км/ч по Софийския околовръстен път, около 18:00 часа в най-натоварения ден от Великденските празници.

Друг подобен случай е от АМ „Струма“, където водач е установен да шофира с 203 км/ч, каза още Близнаков и допълни, че това са част от примерите, заради които няма да спрат да полагат усилия и засилено да контролират скоростните режими.

По време на Великденските празници са отчетени много нарушения. Проверени са над 46 000 превозни средства и над 4000 лица, като са установени и изготвени над 13 000 документа. В рамките на петте дни, за периода 13-17 април, са установени и 223 случая на водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Споделете тази новина
Югозапад