Премиерът Гълъб Донев се срещна с президента на Черна гора Мило Джуканович

Министър-председателят Гълъб Донев се срещна с президента на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение в София. В рамките на разговора им в Министерския съвет двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, европейската перспектива на Черна гора и други актуални теми от регионалния дневен ред.

Премиерът Гълъб Донев потвърди подкрепата на България за Черна гора по пътя на страната към Европейския съюз. Той изтъкна, че именно процесът на разширяване на ЕС се е утвърдил като стабилизиращ фактор в региона и силен стимул за провеждане на ключови реформи. Донев отбеляза и значението на регионалното сътрудничество в рамките на съществуващите формати и инициативи, което също е от ключово значение за постигането на дългосрочна сигурност, стабилност и просперитет в Югоизточна Европа. В този смисъл българският министър-председател поздрави Подгорица в качеството ѝ на настоящ председател на ПСЮИЕ и открои амбициозната й програма с приоритетните области на сътрудничество.

Премиерът Гълъб Донев акцентира и върху традиционно приятелските отношения между България и Черна гора, които са добра основа за надграждане на сътрудничеството в областта на туризма, културното сътрудничество, икономиката, инвестициите, енергетиката, както и сигурността и отбраната. Министър-председателят открои възможностите за увеличаване на стокообмена с Черна гора, като бъде активизирана работата по подготовката на двустранно Споразумение за насърчаване на инвестициите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *