Старт на консултациите за кабинет, Радев се среща с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Старт на консултациите за кабинет, Радев се среща с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Президентът Румен Радев стартира консултациите с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

В 15:00 ч. този следобед държавният глава ще се срещне с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а от 17:00 ч. ще приеме представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водят преговори по законодателната програма на Народното събрание, но отричат да водят такива за съставяне на редовен кабинет. Двете коалиции вече се обединиха около кандидатурата на Росен Желязков и той бе избран за председател на 49-ия парламент. Имат общи виждания и за бюджета.

След избора на председател на парламента сроковете вече са в ръцете на държавния глава. Първата стъпка са консултациите с всички парламентарните групи. Колко време ще бъдат те – решава Румен Радев. Следващата стъпка е връчването на първия мандат на най-голямата партия в парламента и срок от 7 дни, през който номинираният за премиер от съответната група предлага структурата и състав на кабинет. Ако няма успех, може отново да има консултации или директно президентът да премине към втори проучвателен мандат, който отива при втората по големина партия. В случая това са ПП-ДБ. Ако и вторият опит е неуспешен, то тогава държавният глава в 7-дневен срок трябва да определи сам на коя партия ще даде третия мандат. Ако и тогава има неуспех, то най-близката възможна дата за избори е в края на юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *