Външно опроверга Ковачевски: Три пъти информирахме Скопие, че ще пратим делегация за честванията за Гоце Делчев

Външно опроверга Ковачевски: Три пъти информирахме Скопие, че ще пратим делегация за честванията за Гоце Делчев

“В съответствие с дипломатическата практика посолството на Република България в Скопие официално е информирало властите в Северна Македония с три вербални ноти – една от 02.02. и две от 03.02, че официална делегация от Република България, ръководена от заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще положи венец и ще отдаде почит на гроба на Гоце Делчев в Скопие. Поводът е отбелязване на 151-та годишнина от рождението на великия революционер“. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи.

По-рано днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обяви, че България все още не е информирала Скопие дали ще има своя делегация за честването на 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев утре.

“Министрите на вътрешните работи на България и на Северна Македония са в постоянен контакт, както и посолството на Република България в Скопие с Министерството на външните работи на Северна Македония. Очакваме властите на Република Северна Македония да осигурят безпрепятствен достъп до църквата „Св. Спас“, където е гробът на Гоце Делчев, както на официалната българска делегация, така и на желаещите да се поклонят българи от България и от Северна Македония”, се казва още в позицията на МВнР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *