Заради трагедията: Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона на Турция

Заради трагедията: Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона на Турция

Турският президент Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона, засегнати от мощното земетресение, което взе хиляди жертви. В телевизионно обръщение той каза, че извънредното положение има за цел да гарантира, че спасителната работа може да бъде „извършена бързо“ в югоизточната част на страната.

Ердоган каза, че мерките ще помогнат на хуманитарни работници и на финансова помощ в засегнатите региони, но не даде повече подробности.

Извънредното положение ще приключи точно преди изборите на 14 май, когато Ердоган ще се опита да остане на власт.

„Изправени сме пред една от най-големите катастрофи не само в историята на нашата република, но и в нашата география и в света. Имаме 3549 загинали и 22 168 ранени. Най-голямата ни утеха е, че досега повече от 8000 наши граждани са спасени от развалините”, добави той.

Президентът на Турция обяви национален траур до 12 февруари.

Досега в региона са изпратени 54 000 палатки, 102 000 легла и други стоки от първа необходимост, допълни Ердоган.

„На първо място, отпуснахме 100 милиарда лири на нашите институции за спешна помощ и подкрепа”, продължи той. „В момента в района на катастрофата работят 53 317 души от издирвателно-спасителния и помощния персонал. Броят им се увеличава с всеки изминал час с екипи от Турция и чужбина. В допълнение към хилядите специализирани служители, нашата жандармерия дежури в района на бедствието с 54 товарни самолета, а командването на бреговата охрана дежури със свои 10 кораба и лодки”, каза Ердоган.

„В региона са прехвърлени близо 1000 линейки и 5 000 души здравен персонал в 2 самолета-линейки.”

Турският президент заяви още, че се планира да бъдат отворени хотелите в района на Анталия, където временно да бъдат настанени хора, засегнати от трусовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *