Арест и разследване на граничен полицай заради „такса спокойствие“

Арест и разследване на граничен полицай заради „такса спокойствие“

Окръжната прокуратура в Благоевград привлече към наказателна отговорност граничен полицай за подкуп, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Установено е, че на 28 април в Сандански полицейският служител чрез изнудване поискал и приел сумата от 500 евро, за да не извърши действия по служба. Използвайки служебното си положение на граничен полицай, той поискал „такса спокойствие“. Заплашвал лицето, от което е поискан подкупът, че ще извършва постоянно проверки на товарните автомобили, преминаващи през ГКПП „Кулата“, свързани с дейността на транспортните му дружества.

Граничният полицай е задържан в момента на приемане на подкупа. Той е привлечен в качеството на обвиняем.

С постановление на наблюдаващия прокурор е задържан за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Благоевград да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

За извършеното от обвиняемия престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от права да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

Разследването продължава.

Споделете тази новина
Благоевград Крими Югозапад