Асен Меджидиев: Приетите от правителството промени в Наредбата за медицинската експертиза допринасят за по-справедливо оценяване на заболяванията

Асен Меджидиев: Приетите от правителството промени в Наредбата за медицинската експертиза допринасят за по-справедливо оценяване на заболяванията

Промените в Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, които днес прие правителството, допринасят за по-справедливо оценяване на заболяванията, както и за прецизиране на случаите за определяне на пожизнен срок на инвалидност и/или чужда помощ. Това заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев пред медии след края на редовното заседание на кабинета.

Сериозна промяна се извършва в Методиката за прилагане на оценката за трайно намалена нетрудоспособност, вида и степента на трайното увреждане в проценти. Същественото в тази промяна е отчитането на всяко едно увреждане в общата оценка, а не както досега – само на водещото, независимо от процентите, които му съответстват. В основната си част направените изменения са предложени от организации на хората с увреждания и са съгласувани с експертните съвети към министъра на здравеопазването по съответните медицински специалности и Националната експертна лекарска комисия.

Ще се направи последваща промяна и в ТЕЛК комисиите като ще дадем възможност на много повече експерти в страната да оценяват и да правят експертизата, ще бъдат поставени точно определени срокове за извършването й, а не да се чака дълго време заради натрупаните случаи, подчерта министърът.

Екипът на Министерството на здравеопазването има една единствена цел – да помогне на гражданите да бъдат осигурени с медикаменти, категоричен бе Меджидиев. В този контекст промените, които се залагат, са в насока така да бъде организирана системата за наблюдение на лекарствените средства, че да извършва реален контрол. „Това умишлено е било неглижирано от предишния състав на МЗ. Затова се стигна до неналичност на медикаменти, но вече имаме доставки през настоящия месец“, увери Меджидиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *