Байдън назначи пратеник за човешките права в Северна Корея

Американският президент Джо Байдън назначи днес специален пратеник по правата на човека за Северна Корея – позиция, останала вакантна по време на целия мандат на бившето правителство на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Постът беше даден на дипломата от кариерата Джули Търнър, която в момента ръководи отдел „Азия“ на Бюрото по демокрация и права на човека в Държавния департамент на САЩ.

Той беше овакантен от януари 2017 г., когато бившият президент Доналд Тръмп се опита да изгради връзки с Пхенян, като се срещна три пъти със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това доведе до намаляване на напрежението между двете страни, без да се стигне до дългосрочно споразумение.

Постът, който е с ранг на посланик, е създаден със закон от 2004 г., и има за задача оказване на натиск по въпроса за човешките права в Северна Корея, една от най-авторитарните страни в света.

През последните месеци между Северна Корея и Южна Корея, както и САЩ и Япония възникна силно напрежение, поради рекордния брой изстрелвания на ракети от Пхенян през 2022 г.

В последния си годишен доклад за правата на човека Държавният департамент разкрива широко разпространени злоупотреби в затворената комунистическа страна, включително масово лишаване от свобода и принудителен труд.

Джули Търнър, която според официалната си биография владее френски и корейски език, е необходимо да бъде утвърдена на поста с гласуване в Сената на САЩ.

След като зае президентския пост Байдън неведнъж обещаваше, че човешките права ще бъдат централна тема на външната му политика, но постът на специален пратеник по човешките права за Северна Корея остана овакантен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *