Цените на дизела в Европа падат

Цените на дизела в Европа падат

Въпреки, че ЕС прекрати доставките на дицзел от най-големия си вносител Русия, цените на фючърсите на дизеловото гориво в общността спаднаха с 1,6% на 6 февруари, съобщава CNN. Като пресмята, че по този начин намалението на дизела за последните две седмици достигна 20%, основно благодарение на намалялото търсене в региона и усилията на страните-членки да се запасят преди забраната.

„Очакванията бяха, че когато забраната влезе в сила, доставките на дизелово гориво в Европа ще се свият, но всъщност в момента те не се реализират“, коментира пред CNN Марк Уилямс, директор на проучванията в консултантската компания Wood Mackenzie.

Спадът на цените е посрещнат с облекчение от милиони шофьори на камиони и лични превозни средства, както и от предприятията на Стария континент, които разчитат на дизелово гориво.

По данни на Европейската асоциация на автомобилните производители около 96% от камионите, 91% от микробусите и 42% от леките автомобили в съюза използват този тип гориво.

За да се подготвят за влизането в сила на послената забрана, страните от блока увеличиха вноса на дизелово гориво от Москва през последните месеци. Като цяло той е нараснал с близо 19% през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на предходната година, сочат данни на Vortexa.

„Тези запаси би трябвало да действат като буфер срещу непосредствените резултати от загубата на вноса на руски дизел“, казва Уилямс.

Освен буферите, намалява и търсенето на дизел показват данни на OilX, компания за анализ на петролната индустрия. От компанията са категорични, че търсенето на дизелово гориво на континента е намаляло между началото на ноември и края на януари в сравнение със същия период на предходната година.

Нийл Кросби, старши анализатор в OilX, коментира пред CNN, че „трайно слабото търсене“ в Европа е помогнало „тя значително да увеличи запасите си от газьол през последните няколко месеца“. Анализаторът обяснява спада отчасти с по-топлото от обичайното време в региона, където дизелът се използва и като гориво за отопление, както и с високите цени. Въпреки неотдавнашното понижение тези на едро все още са с 10% по-високи от равнището им по същото време на миналата година, припомня новинарската агенция.

По данни на ЕК средната цена на литър дизелово гориво на бензиностанциите в ЕС достига 1,80 евро към 30 януари, в сравнение с 1,60 по същото време на миналата година. Въпреки това след известно време ще се усети пълното въздействие на забраната, обединени са анализаторите, тъй като Европа ще започне да внася повече дизелово гориво от доставчици от по-далечни страни, което ще повиши транспортните разходи.

Споделете тази новина
Бизнес Международни