Чесън за здраво сърце

Чесънът съдържа над 200 активни вещества

Чесънът съдържа над 200 активни вещества (аминокиселини, ензими, витамини и минерали), но лечебните си свойства (и специфичната миризма) дължи най-вече на високата концентрация на алицин в състава му.

Алицинът успешно подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане нивата на LDL („лошия“) холестерол и насърчава здравето на сърдечно-съдовата система, подпомагайки сърдечния ритъм и релаксирайки коронарните съдове. Има свойството да повишава имунитета да укрепва защитните сили на организма, особено през студените месеци. Помага при простуда, остри сезонни настинки, грип и дихателни инфекции и е добро средство са превенция и лечение на бактериални и гъбични инфекции. Чрез своя химичен състав, алицинът осигурява и повече кислород за правилната функция на органите.

Чесънът притежава и мощни антиоксидантни свойства и ефективно защитава на клетките от увреждане, дължащо се на вредното въздействие на свободните радикали. Неутрализира стомашно- чревните неразположения и подпомага развитието на нормалната чревна флора (регулира киселинността), а неутрализирайки микробите попаднали в устната кухина, може да блокира оралните инфекции. Смята се също, че може да помогне при проблеми с простата, диабет, остеоартрит, сенна хрема и да редуцира риска от онкологични заболявания.

Чесънът съдържа и големи количества витамин В6 и витамин С, които допълнително подпомагат нервната и имунната система и успешно се борят с оксидативния стрес.

Кои са основните ползи от чесъна за организма:

Подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане, регулира нивата на холестерола и насърчава здравето на сърдечно-съдовата система.
Подкрепя имунната система (особено през студените месеци).
Помага при простуда, остри сезонни настинки, грип и дихателни инфекции.
Притежава и мощни антиоксидантни свойства и ефективно защитава на клетките от свободните радикали.
Неутрализира стомашно- чревните неразположения и подпомага развитието на нормалната чревна флора.
Блокира оралните инфекции.
Може да помогне при проблеми с простата, диабет, остеоартрит, сенна хрема и да редуцира риска от онкологични заболявания.
Благоприятства нервната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *