Ice G гост на Бойка Браткова в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ по Радио Благоевград!

Рап музиката и бунтът на младите: 16-годишният благоевградчанин Георги Байрактарски – Ice G, за първата си авторска песен

Говорихме си за перспективите пред младите за развитие в културното направление и секторите свързани с различните видове изкуства. Затова ще продължим и със следващия ни събеседник, представител на подрастващите с бунтарски дух. Как чрез изкуството се изразява бунтът, така нареченият street dance в поп културата. И за да бъдем по обстоятелствени за онези, които не са наясно рап музиката е стил възникнал през 80-те години на 20 век. Може да се създаде със или без ритъмен съпровод. Стилът е комбинация на реч, проза, поезия и песен. Произходът му може да се търси в африканската, карибската и американската музика. Рапът на днешния Хип-Хоп се създава, като се използват сложен ритъм в интригуваща поетична форма и изобретателна игра с думи. Едновременно с използването на елементи характерни за традиционната поезия, рап лириката засяга и живота на улицата, където се е зародил Хип-Хопът. Рап музиката и бунтът на младите.

Казваме добър ден на 16-годишния благоевградчанин Георги Байрактарски – Ice G. Здравей.

Ice G - Бойка Браткова

– Здравейте. Много се радвам, че гостувам днес в Радио Благоевград!

– И ние се радваме. Говорим си на ти, защото този street dance предполага непринуденост и в общуването. Мислиш ли?

– Да, но не съвсем. Аз съм свикнал да разговарям с всеки по-възрастен от мен на Вие.

– Тоест да говорим на Вие г-н Байрактарски – младши.

– Да.

– Вие г-н Байрактарски – ICE G, това че използвате тази уважителна форма на общуване, значи че рап музиката както беше общо прието с жаргонните изрази в текстовете не е точно така, както си го представят нашите слушатели. Как мислите?

– Рапът, който е популярен днес не е истински рап.

– Всъщност какво е за Вас рапа?

– Рапът е езика на ума, ако мога така да се изразя. Това, което е популярно днес, не е точно умът на изпълнителя, а е това което се знае, че ще се хареса.

Ice G - Rolls-Royce Ghost 2

– Комерсиалното.

– Да.

– Ние, преди да влезем в студиото си говорихме, че тази година се отбелязват 50 години откакто Хип-Хопът и рапът стават комерсиална музика. Тоест от нея също могат да се правят пари.

– Огромна индустрия. Да! Днешно време не можеш да излезеш навънка и да не чуеш отнякъде рап. По магазините, по радиото, във филмите. Навсякъде….

– Този ритъм е завладяващ. Защо? На какво се дължи?

– Трудно е да се каже. Има различни причини. Рапът е сравнително нов жанр. Има много поджанрове рап. Има различни причини, защо се появяват тези поджанрове. Дали ще бъде джаз рап, бум бап, трап. Има различни причини, защо хората го слушат. Може да е заради барабаните или заради текстовете. За мен текстовете са най-важни.

– Да. Провокативно заглавие „Земетресение“. Това е премиера на песента, която ще направим в ефира на Радио Благоевград. Вие избрахте точно БНР – Радио Благоевград за тази премиера. Защо „Земетресение“?

– Това не ми е първата песен. Имам други две. Първата беше записана декември 2017 г., но не излезе официално.

Ice G - Rolls-Royce Ghost 3

Тогава на колко години сте бил?

– Тогава бях на 10 години. Много хора ми се подиграваха, най-вече в училище. Точно затова спрях с музиката за 6 години. Сега се завръщам със „Земетресение“.

– Интересни текстове вътре в самата песен, използвате г-н Байрактарски едни специфични думи. Това, което казахте, че преди 6 години вашите съученици Ви са се подигравали. Сега това, което ще излезе на музикалния пазар, как ще го възприемат?

– Не съм се завърнал, за да искам от тях някаква реакция. Завърнах се, защото сякаш отново ми стана забавно да правя музика. Как ще реагират те? Не знам дали са чули песента. Поздрави, ако са я чули…

– Понеже свързваме този тип музика с големите изпълнители, около тях постоянни скандали, наркотици, противообществени прояви. Така ли е? На практика музиката отвлича ли от тези негативни провокации, които подрастващите могат да бъдат повлияни от тях?

– Да, напълно. И не само в рапът, а в музиката на днешно време се говори само за наркотици и алкохол. Днешно време такава музика се слуша не само в България, а и по цял свят. Това е проблема. Моите връстници гледат на тези хора, като идоли. Казват това, което и те казват, което не е много правилно.

Ice G

– Социалните мрежи как Ви влияят? На Вас и на вашите връстници.

– Различно е. И аз ги използвам тези мрежи. Има дни в които не се влияя от тях, но има дни в които прекарвам доста време на телефона си. Нещо трябва да се промени.

– През 1996 г. вашия баща популярния Айс – Методи Байрактарски за първи път представи свой творчески продукт отново в Радио Благоевград при моята приятелка и един голям професионалист Росинка Проданова. Баща Ви беше много популярен в миналото. Няма случайни неща. Как мислите?

– Така е. Баща ми много ми помага с всичко, което правя, най-вече с музиката. Първите ми текстове той ги проверяваше за грешки. Оформяше текста. Сега не ми помага чак толкова в текстовете, по-скоро с музиката. Оформя, миксира…

– Понеже говорим за младите и за предприемаческия дух на ICE G да кажем на нашите слушатели, че Вие учите “Предприемачески“ профил с интензивно изучаване на немски език в Националната хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ – Благоевград . Много е важен предприемаческия дух  за всяка една сфера от живота, нали?

– Да, разбира се. Днес трябваше да съм на училище, но класната ми г-жа Танчева ме освободи, без проблем.

– Как е в училище? Какво Ви дразни или пък харесва на Вас?

– Имам песен даже за това. Бих казал, че съм добре в училище, без два-три предмета.

– По какво?

– Математика, Химия и Физика.

– Точните науки. Нормално. Човек на духа сте. Хуманитарните направления явно са по-провокативни.

– Да.

Ice G -

– Имате вече собствено студио. Звукозаписната дейност е много сложен процес.

– Така е, да. На мен главната част е писането на текстове и създаването на музиката. Баща ми се занимава с всичко след това, което трябва, за да стане продукта завършен.

– Мислите ли, че това може да стане ваша професионална бъдеща дейност.

– Много интересен въпрос. В България, не мисля. Затова пиша текстове на английски. Но не го правя, за да бъде моя бъдеща професия. Аз и баща ми се занимаваме с медии затова горе-долу знам накъде ще тръгна в бъдеще.

– Добре. Какво Ви накара да напишете „Земетресение“?

– Беше първата песен, която записах в това завръщане от албумът ми „Апострофи“. Тази песен е част от албума.

– Колко песни ще има в този албум „Апострофи“? Много интересно заглавие!

– 10 песни ще има. Не знам какво друго мога да кажа за този проект, освен да го слушате.

– Да стискаме палци да го видим финализиран.

Бойка Браткова
„Идеи, интереси, бизнес“

Радио Благоевград

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *