Изборите в Кюстендилско! Започнаха нормално и без нарушения

Изборите в Кюстендилско! Започнаха нормално и без нарушения

Изборите за Народно събрание започнаха в спокойна обстановка в Кюстендилска област. Предприети са всички мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване спокойното протичане на изборния ден, съобщават от пресцентъра на полицията.

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 07,00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на Секционните избирателни комисии.

До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборния процес. За сигурността на охраната на изборните секции са ангажирани служители на ОДМВР – Кюстендил, РДГП Кюстендил и Драгоман, РДПБЗН и дирекция „Жандармерия“, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Създадени са дежурни групи, които да реагират при извършено престъпление, свързано с изборите или такова от общ характер.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Кюстендил, и в районните управления в областта ще работят от 08, 30 до 19, 30 ч.. Те ще издават удостоверения на граждани, чиито документи са изгубени, откраднати, повредени или унищожени или с изтекъл срок, с оглед упражняване на избирателните права.

До момента са издадени от сектор БДС в ОДМВР и поделенията в Дупница, Рила и Бобов дол 14 удостоверения на граждани, които да упражнят правото си на глас.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и такива, употребили алкохол или други упойващи вещества.

Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на МВР се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответното решение на избирателната комисия.

При възникнали нередности могат да се подават сигнали на тел. 112 или на горещата телефонна линия, предоставена от МВР – 02/ 9011298 и e-mail:izbori2023@mvr.bg.

На територията на област Кюстендил към настоящия момент има 286 секции, като в 266 от тях ще има видеонаблюдение. В 170 секции избирателите ще имат възможност да гласуват както с хартиена бюлетина, така и с електронно устройство – в зависимост от желанието им.

В 110 секции ще се гласува само с хартиена бюлетини. Ще бъдат разкрити 6 подвижни секционни комисии в общините: Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила и за първи път и в община Невестино.

Броят на избирателите в Кюстендилско, по предварителните избирателни списъци, в областта е 127 968.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *