Какво е Митомания?

Какво е Митомания?

Какви са причините за патологичното лъжене и как можем да разпознаем това болестно състояние?

Лъжата е начин за бягство от действителността, към която човек прибягва, за да скрие възможни проблеми заради свои действия, да избегне критики, да получи одобрение или от страх. И докато едни хора не търпят лъжи, при други това може да се превърне в хронично поведение. Митоманията, за която се говори все по-често в последно време, или болезнената склонност да се лъже, е определена като хронична лъжа. Хората обикновено не си го признават и затова избягват лечение.

Заради все по-нарастващия стрес в нашето ежедневие и натиска на обществото се увеличават проблемите на психичното здраве, които оказват сериозно влияние върху живота на хората. Митоманията може да бъде предизвикана от различни причини. Хората може да лъжат, ако искат да се почувстват значими, за да привлекат внимание или да повлияят на околните. Те може да прибавят щипка лъжа към всяко събитие или ситуация, все едно целият им живот е изтъкан от лъжа, а често получават и удоволствие от това.

Характерното при митоманията е потребността на човека да получи психическо удовлетворение заради определен навик или образец на поведение. Тук става въпрос за свойство на асоциалното разстройство на личността. В допълнение към ненормалните нива на хормона кортизол, в този случай играят роля и травмите на главата.

При митоманията лъжата е изречена много убедително и преувеличено. Митоманите разказват наистина майсторски за събития, които не са се случили, и могат да убедят своите събеседници.

Такива пациенти най-често не осъзнават, че лъжат. Те си мислят, че всичко, което е плод на тяхното въображение, всъщност е истина. Това е нормално състояние при децата, но при възрастните вече е патология.

Стигат дори дотам, че сами вярват с собствените си лъжи. И дори да нямат нужда да лъжат, те го правят, защото чувстват потребност от това.

Митоманите са прекрасни оратори и в този смисъл те са майстори в говоренето на лъжи и непрекъснато го правят.

Обикновено митоманията започва през пубертета, около 15-16-годишна възраст и ако не се лекува, продължава до зряла възраст.

Такива хора могат да си навредят. Не са неуверени и не се намират в мир със себе си. Дори да обещаят да не лъжат, те никога не могат да удържат на това обещание.

Много от тях се занимават с измами, кражби и фалшификации.

Те обичат да се хвалят и самоизтъкват, поради което постоянно възникват проблеми в семейството им.

Основната причина за появата на митоманията е ниското самочувствие и липсата на достатъчно уважение към самия себе си. Тези хора имат нужда да лъжат, за да запълнят тези недостатъци. Успоредно с това причини за появата на митомания може да бъдат наркомания, биполярно разстройство, нарцисизъм, обсесивно-компулсивно разстройство, синдром на дефицит на внимание, тежки травми в детска възраст и комплекс за непълноценност.

Освен от медикаменти, митоманите имат нужда от сериозна психологическа помощ. Ако не се лекува, митоманията може да продължи цял живот, придружена от разстройство на контрола върху импулсите.

Митоманите най-често са хора, които в своето ежедневие манипулират останалите със своите нереалистични идеи, като в същото време не преследват определена цел.

И едно предупреждение: Ако митоманията не се лекува, разстройството може да прогресира до шизофрения. Лечението на митоманията е изключително важно, но и много трудно. Пациентите с това заболяване не са наясно с действията си и не са съгласни на лечение, затова те трябва да бъдат убедени, че са болни и да получат психологическа подкрепа.

Ако ви притеснява казаното от вашия събеседник и вие подозирате, че той лъже, проследете внимателно езика на тялото му. Имайте предвид, че хора, които по време на разговор често крият устата или лицето си, обикновено лъжат.

Важно е също дали вашият събеседник ви гледа в очите или отклонява погледа си. Някои проучвания показват, че хора, които лъжат, обикновено крият очите си. Носът също може да издаде лъжеца. Тъй като най-чувствителните нервни окончания се намират в областта на носа, сигналите за несъответствие, които мозъкът подава, обикновено се проявяват именно в тази зона и носът започва да изтръпва, да сърби и да се зачервява. За разлика от нормалното почесване на носа, човекът, който лъже, го потърква леко.

Обикновено на такива хора обществото им лепва етикета: ТръчиЛажи!!!

 

Споделете тази новина
Благоевград Любопитно Югозапад