Мечките в Белица се събудиха от зимен сън

Парка за мечки в Белица всички животни вече са будни. Единственото убежище от такъв тип у нас отваря врати за посетители на 10 април.

Една по една мечките усещат пролетта и напускат бърлогите. По-голямата част от животните все пак поспаха през кратката зима. Някои обаче дори не легнаха, а предпочетоха да се радват на снега. „Тази година само трима от обитателите не заспаха зимен сън – това са Рику и Теди, двамата най-млади обитатели, и Станди, който миналата година беше преместен на ново място” , обясни ръководителят на гледачите Калина Вълчинкова. Тя си обяснява феномена с топлото време, което объркало цикъла на животните. Миналата зима мечките спали по-дълго, спомня си Калина.

Поне 2 седмици мечоците ще бъдат сънени. Зимната летаргия ги е направила мързеливи, но ароматът на пролетта бързо ще ги събуди. Най-енергични са онези, които са пропуснали зимния си сън. Рано напролет характер показва и палавата Маринка. „Постоянно досажда на всички останали. Не може някой да спи около нея и тя да не отиде, да го закачи и да види какво прави”, разказва ръководителката на гледачите.

По алеите в Парка все още няма посетители. Докато екипът ни се разхожда с Калина Вълчинкова, покрай нас мечешките муцуни любопитно сумтят, надушили човешкото присъствие. Ослушват се и за храна. В първите седмици след пробуждането са на специална зелена диета. Похапват предимно зеленчуци, кореноплодни растения, ядки и риба. В дивата природа това е моментът, в който животните се хранят само със зелени растения и каквото още намерят след зимния сезон, обяснява ни Вълчинкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *