От днес партиите и коалициите могат да регистрират листите си

От днес до 28 февруари партиите и коалициите могат да регистрират листите си с народни представители. Всеки български гражданин може да бъде издигнат като кандидатура, стига да няма друго гражданство, да е навършил 21 години към деня на изборите и да не е поставен под запрещение.

Представителите на въоръжените сили и службите за сигурност също не могат да влизат в листите за следващия парламент. Броят на кандидатите в една листа не може да надхвърля удвоения брой мандати в изборния район, а независимите кандидати могат да бъдат предложени от инициативни комитети, но само в един многомандатен район, за разлика от партийните кандидати.

Регистрираните партии за участие във вота са 16, а коалициите са 7. Централната избирателна комисия не регистрира за изборите на 2 април три партии, подали документите си. Това са „Пряка демокрация“ на Петър Клисаров, „Български глас“ на Георги Попов и „Християндемократически съюз“ на Ирина Репуц и Владимир Симеонов. И при трите формации е имало проблем със списъка от 2500 души, подписали се за регистрация на партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *