Печатницата на БНБ ще печата хартиените бюлетини за изборите

Печатницата на Българската народна банка (БНБ) ще печата хартиените бюлетини за гласуване в предсрочните парламентарни избори на 2 април. Това става ясно от решение на ЦИК от днес (13 февруари).

Според решението бюлетините ще са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването. Самото отпечатване ще е под контрола на Министерството на финансите, ЦИК и районните избирателни комисии.

ЦИК реши как ще се контролира отпечатването на хартиените бюлетини, тяхното съхранение и транспортиране. Незабавно след като приключи проверката на кандидатските листи тяхното съдържание ще се въведе в електронна система, а при установени грешки и несъответствия те ще се отстраняват.

Печатницата ще праща на ЦИК и на РИК по електронен път графичен файл с предпечат на хартиените бюлетини за одобрение, а съответната РИК ще дава одобрение, като разпечата образеца и положи върху него саморъчни подписите и имената на членовете.

РИК ще одобрява и тиража на хартиените бюлетини в изборния район.

ЦИК ще може по всяко време да проверява обмена на информацията и отпечатването – включително и на място в печатнацита. ЦИК може също така да спре печатането при констатирана грешка до отстраняването ѝ.

Печатницата трябва да контролира процеса на отпечатването на всички етапи и да използва технологии и специфични системи за защита на хартиените бюлетини от фалшификация и подправяне.

Унищожаването на технологичния брак ще се прави след проверка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *