Празник на боговете на виното – с. Илинденци 2023 година и официална церемония по обявяване на победителите в конкурса за „Най-добро вино“ и короноването на “Царя на лозята“!

Както традицията повелява след благославянето на лозовите масиви и зарязването на лозята в местността “Масовец“ край с. Илинденци, празникът на Боговете на виното продължи на площада в китното село, където приветствени думи и сърдечни поздрави отправи Кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев. Той пожела: „Добре дошли“ на всички жители и гости на 30-то юбилейно издание на празника на Боговете на виното. На всички винопроизводители и любители на виното, пожела да бъдат живи и здрави и да продължават да правят хубаво, пивко и руйно вино и да носят славата на с. Илинденци и община Струмяни и занапред по целия свят. Голяма благодарност и признателност, той изказа за десетките получени поздравителни адреси, по повод празника. Благодари сърдечно на всички спонсори, дарители и доброволци, които спомогнаха за организацията на този прекрасен празник.

Сред официалните гости на 30-то юбилейно издание на Празника на Боговете на виното бяха г-н Емил Илиев – Кмет на община Струмяни, г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, г-жа Мария Паскова – кмет на с. Илинденци, г-н Атанас Стоянов – кмет на община Сандански, г-н Звонко Пекевски – кмет на община Берово, Република Северна Македония, г-ца Фиданка Котева – зам. кмет хуманитарни дейности на община Струмяни, г-жа Петя Тасева – зам. кмет стопански дейности на община Струмяни, г-н Иван Секулов – Секретар на община Струмяни, общински съветници, кметове и кметски наместници от общината.

Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова поздрави кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев и всички жители и гости на хубавия празник.

Тя пожела: „…Много слънце през новата година за да се ражда, все повече грозде и да се прави най – хубавото вино…
Да има здраве и берекет! Виното през праговете да прелива и тази година да бъде още по-щедра, да ни дари със здраве, щастие, късмет, да дари децата ни и младите хора, с много добруване, защото заедно можем да преминем през всички трудности и препятствия! На добър час и честит празник!“

Най-дългоочакваният момент бе награждаването на победителите в конкурса за „Най-добро вино“ и короноването на „Царя на лозята“.

Г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България връчи грамотата и наградата на най-добрия, сред добрите майстори винари, а именно „Царя на лозята“ за 2023 г., която тази година бе спечелена от г-н Йордан Парапанов.

В останалите категории от надпреварата, победителите са както следва:
– за „Най-добро местно червено вино“:

Трето място – Петър Пасков;

Второ място – Йордан Парапанов;

Първо място – Цветомира Парапанова;

За най-добро гостуващо червено вино наградата получи Георги Димитров.

В категорията за „Най-добро местно бяло вино“ победителите са както следва:

Трето място – Йордан Парапанов;

Второ място – Петър Пасков;

Първо място – Валентин Станоев;

За най-добро гостуващо бяло вино наградата получи Георги Фильов.

На отличените участници в конкурса, бяха връчени грамоти и предметни награди.

Поздравления за всички участници с пожелания за много здраве, благополучие, бъдещи успехи и още по-добри реколти с хубаво и пивко вино в идните години, с които да печелите все повече и по-големи награди.

Традиционно празникът бе съпроводен и с вкусната кулинарна изложба с традиционни български питки, баници и сладкиши.
Неизменно за днешния празник бе и разливащото се ароматно и пенливо вино, което зарадва всички жители и гости на с. Илинденци, дошли да опитат от божествения елексир.
Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение простите и вечни истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова истински и след толкова години продължава да се развива и да привлича все повече и повече ценители на българските традиции, хубавото вино и красива природа.
На площада в с. Илинденци за всички гости бе представена ретроспективна фото изложба на Празника на Боговете на виното, илюстрираща едни от най-запомнящите се моменти на празника през годините.

Богата и пъстра културно-развлекателна програма продължи с участието на Фолклорен ансамбъл „Малешевци“ – при НЧ “Братя Миладинови-1936“ – с. Микрево, Танцов клуб „Малешевска китка“ от община Струмяни, Детски танцов състав „Изворче“ – гр. Симитли, Танцов клуб „Перуника“-гр. Кресна, Фолклорен ансамбъл от гр. Конче, Република Северна Македония, обичаният фолклорен певец – Йордан Николов и формация “Пиринско тройче“. Изненада и голямо вълнение предизвика дефилето на Кукерска група от квартал 3, гр. Благоевград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *