Президентът Румен Радев: Поклон пред паметта на Гоце Делчев!

Президентът Румен Радев: Поклон пред паметта на Гоце Делчев!

Скъпи сънародници,

Преди 120 години един от най-благородните рицари на освободителното ни движение в Македония и Одринско завинаги обезсмърти името си в стихията на революцията. Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев от рано последва стъпките на Левски и на революционната борба, на която остана верен до самия край.
Неуморен организатор и всепризнат водач на българите в Македония и Одринско Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към освобождението. С безграничната си вяра и всеотдайност към делото печелеше душите и сърцата на поробените, които за броени години се преродиха в могъща революционна организация.
Жизненият път на Гоце Делчев бе кратък, но разчупи тесногръдието на цяла епоха и се вля във вечната и универсална борба за справедливост, достойнство и равноправие. За поколенията името му е символ на стремежа към свобода, към човешки и граждански правдини за всеки.
Гоце Делчев вярваше, че единствено честността може да събира, да побратимява и да обединява по дългия път към пълната и всеобща свобода. Затова всеки, който твърди днес, че е вградил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, нека не изтъква броя на портретите и паметниците му, а поеме отговорност да следва идеалите му. Нека веруюто на Гоце Делчев намери безкомпромисно място в обществените дела и в ежедневието на гражданите на Балканите. И ако в днешна РСМ претендират, че следват заветите на Гоце Делчев, защо не намират сили да впишат в конституцията си името на неговите сънародници, за свободата на които той отдаде живота си? Вярвам, че рано или късно далновидни политици ще претворят на дело заветите на Гоце Делчев, които отново да ни обединяват.
Защото идеалите процъфтяват само тогава, когато ги напоява истината, когато над тях свети животворното слънце на правдата и достойнството за всяко човешко същество.

Поклон пред паметта на Гоце Делчев!
Поклон пред борците за свободата на Македония и Одринско!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *