Проверяват кланици за агнета от Гърция в Благоевград и региона

Проверяват кланици за агнета от Гърция в Благоевград и региона

ОБДХ – Благоевград инспектира кланици и цеове за транжиране на месо. Проверят множество сигнали, предимно от животновъди, че в Пиринско и в други региони се търгува македонско агнешко, но спечат, че е родно производство.

До момента е установено, че в областта няма внос на македонски агнета. От „Контрол на храните“ в са категорични, че на територията на Благоевград и съседни населени места няма, има само две кланици за агнета от Гърция. Те съответно се маркират с червен печат, удостоверяващ внос от друга държава. Съответно има и придружаващи документи за произод на животните, обясниха за Еновина. Припомняме, че скандалите за евтино агнешко, което подбива цената на българските, разкриха наши търговци и фермери. Те съобщават, че македонските се внасят легално в Гърция, а след това се внасят у нас, което е прескачане на действащото законодателство. По данни на овцевъдната асоциация заради евтин внос от Северна Македония миналата година над 20 000 български агнетата са останали непродадени. От бранша твърдят, че има и внос от Румъния, който обаче не ги притеснява, защото цените са близки до нашите. За Великден се предлага в магазинната мрежа от 22 лева до 29 лева за килограм.

Нашите фермери и търговци обясняват публично и пред медиите, че се прилага следната схема – внасят се агнета от западната съседка, колят се в български кланици и месото се пуска в търговската мрежа като българско – маркира със син печат, за да се избегнат санкции при проверките на БАБХ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *