Сърбия обяви тридневен траур в памет на загиналите при стрелба в училище

Сърбия обяви тридневен траур в памет на загиналите при стрелба в училище

Хиляди хора положиха цветя и запалиха свещи пред училището в Белград, където 13-годишен ученик отне живота на 9 души

След трагедията в Сърбия, късно снощи хиляди хора се събраха пред училището в Белград, за да положат цветя и да запалят свещ в памет на загиналите. Това е първата масова стрелба в Сърбия от 10 години насам. Президентът Александър Вучич съобщи, че заради крехката възраст на момчето то не може да носи наказателна отговорност.

От утре е обявен тридневен национален траур, а всички училища ще започнат часовете с минута мълчание.

Цяла нощ хора се събираха пред училище „Владислав Рибник” в центъра на Белград, където се случи трагедията, за да запалят свещи и да донесат цветя, играчки, икони, лакомства в памет на децата, убити от 13-годишно момче.

Седмокласникът, който отне живота на 9 души, ще бъде изпратен в психиатричен център, съобщи сръбският президент Александър Вучич. Ранените са настанени в болница, някои от тях са в критично състояние.

„Момчето засега е настанено в специално помещение. Той ще бъде приет в невропсихиатрично отделение. Баща му, като собственик на оръжия, които се съхраняват неправилно, въпреки че има разрешителни, е арестуван. Майката също е задържана“, обяви сръбският държавен глава.

Момчето е използвало два пистолета, собственост на баща му. В раницата си имал и коктейли Молотов. Разследващите съобщиха, че то е стреляло първо по пазача и три момичета в коридора, а след това е простреляло учител и съученици в час по история.

От полицията съобщиха, че баща му го е водил на стрелбище, за да се обучава да стреля.

7 момичета и едно момче са убитите деца. Те са били набелязани за жертви предварително. 13-годишният убиец планирал масовото убийство повече от месец.

Жители на Белград заявиха пред БНТ, че трагедията е без аналог в историята на Сърбия. Обвиняват западното влияние, филмите с насилие, игри и интернет

„Проблемът е много голям. От последните 15 години. И според мен като държава ние трябва да направим много, за да предотвратим подобни събития. Момчето е от семейство с много добра репутация. Баща му е рентгенолог. Аз не изпитвам съчуствие към тях – нито към родителите, нито към детето. Те казват, че той е бил тормозен в училище. Но кой в наше време не е тормозен в училище. Да бъдеш тормозен в училище не опрадва подобно престъпление“, казва мъж.

„За 70 години не съм виждала подобно нещо. За първи път в Сърбия се случва такава трагедия. Много е страшно. Това е катастрофа. Катастрофа и за родителите, и за всички нас“, споделя друг жител на сръбската столица.

„Първото, което си помислих, беше, че някой хвърля пиратки в коридора на училището и няма от какво да се притеснявам. След това обаче видях как охраната пада на пода. Не мислех, че са го застреляли. Слязох долу, тичах и казах на учителка, че горе се стреля. Всички заедно се скрихме и чакахме. Чуваха се изстрели”, разказа ученичка, цитирана от Нова телевизия.

„Не можете да си представите. Дъщеря ми е видяла как човекът пада и как друг стреля по него. Помислила е, че ще тръгне след нея“, каза Астрид Мелани, майка на оцеляло дете.

При кървавата стрелба са ранени шест деца и учителка. „Много трудна операция. Едно от децата е с тежки мозъчни увреждания, има опасност за живота му. В момента е в интензивното отделение в много тежко състояние“, коментира директорът на детска клиника в Сърбия д-р Синиша Джукич.

„Единият от учениците беше докаран в тежко състояние. Първо беше в реанимация, а веднага след това го взехме на операция. Раните му са в областта на врата и гърдите. Другото дете беше прието с огнестрелни рани под коляното. Сред ранените има и момиче, което е с рани на стомаха и двете ръце. Хоспитализираната учителка е с огнестрелни рани в областта на корема и двете длани“, поясни началникът на Спешно отделение в Белград Милика Ашанин.

За подробностите за кървавото събитие говори началникът на полицията, който заяви, че извършителят е планирал всичко.

„Извадил е пистолета от раницата и стрелял по охраната. След това го е насочил към невинните ученици, които са седели на столовете си. Стрелял е и отнел живота на две деца. После е тръгнал към кабинета по история, влязъл е и стрелял по учителката и останалите ученици. Излязъл е от класната стая, отишъл е в двора на училището и се е обадил на полицията. След това беше арестуван“, обясни началникът на полицията в Белград Веселин Милич.

Стрелецът е определян като добро момче. Мотивите му се изясняват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *