В. Струма с поредна лъжлива статия срещу Р. Тасков

В. Струма с поредна лъжлива статия срещу Р. Тасков

Поредната статия, съдържаща невярни твърдения и подвеждаща информация по адрес на председателя на Общински съвет Радослав Тасков, се появи на страниците на вестник „Струма“.

Не за първи път от изданието публикуват подобен вид материали, целящи уронване авторитета на институцията Общински съвет и респективно на председателя. Този път опровержението идва от самите лица, „земесени в скандала“, който в. Струма се опитва да създаде.

Публикуваме позицията на ЗаБлагоевград без редакторска намеса:

Какво се случва със заема „Бачиново“?

В седмицата след последната пресконференция на ЗаБлагоевград членовете на ИК внесоха жалба в Административен съд, с която оспорват решението на председателя на ОбС Благоевград да прекрати процедурата по свикаване на местен референдум.

Решението е взето еднолично, без допитване до общинските съветници. Като единствен аргумент за разпореждането на председателя се посочва проверката на ГРАО, според която коректните записи в подписката са 8589, т.е по-малко от 10% от пълнолетните граждани на общината.

А каква всъщност е процедурата?

Според закона, в тридневен срок от постъпването на подписката в общинския съвет председателят е длъжен да уведоми общинските съветници, да определи водеща комисия за нейното обсъждане и да насрочи заседание на общинския съвет в срок до един месец от постъпването ѝ. Единствено Общински съвет, в неговата цялост, е компетентен според закона да прецени дали установените от ГРАО 8589 коректни записа са достатъчни за свикването на местен референдум.

Със същата жалба оспорваме заключенията от протокола на ГРАО и заявяваме нуждата от достъп до подробната административна преписка по проверката, специално по отношение на онези 1 413 записа с „грешни данни за ЕГН“ и 1140 с „грешни и непълни имена“.

Тези дни местни медии писаха, че четирима благоевградчани атакуват председателя на ОбС в съда във връзка с отказа му да свика местен референдум с въпрос „Одобрявате ли решението на Общински съвет – Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение „Скапто Терме АкваПарк Бачиново“?“

Разпространената новина, която ще намерите в първия кментар под този пост, внушава конфликт на междуличностно ниво и намеква за неизпълнен ангажимент, поет публично от Инициативния комитет на пресконференция от 16 януари тази година.

Това определено не е най-скандалната „новина“ излизала по адрес на наши съмишленици. Дори не е в топ три. Тя съдържа обаче вжни правни аспекти, които лесно ще убегнат на читателите без юридическо образование, затова държим да уточним следното:

1. ИК не е правен субект и не може да обжалва в съда като такъв. Правните субекти са отделните членове на ИК. Те, и само те имат правен интерес да обжалват, защото именно на тях е отказано да се свика референдум.

2. Протоколът на ГРАО сам по себе си не е административен акт и затова не може да бъде обжалван директно. Административният акт е прекратяването на процедурата от страна на председателя на Общински съвет Благоевград. А основният мотив е въпросният протокол. С оспорването на решението се оспорва и протоколът на ГРАО.

Доверието помежду ни като членове на тази инициатива, на този ИК, на това общество, е най-голямото ни преимущество в този и всеки друг общественозначим казус. А информираността е най-мощният щит, с който го съхраняваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *