Втори ден протести: Земеделските производители планират блокади

Втори ден протести: Земеделските производители планират блокади

Втори ден се очаква земеделски производители в страната да излязат на протест. Днес те са планирани в интервала от 10:00 до 13:00 часа. Както обявиха представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията на земеделците.

Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

В 18 часа техни представители се очаква да влязат в Министерския съвет, след като снощи Българската аграрна камара БАК, обединяваща 13 асоциации на земеделски производители, обяви, че приемат поканата на премиера Денков.

„За бранша от първостепенна важност е бързото разрешаване на проблемите на земеделските производители и това трябва да става в условията на диалог и съвместни усилия“, посочиха от БАК.

„Земеделците имат пълната подкрепа на правителството, исканията им са справедливи и се подготвят 7 законопроекта, 5 от тях ще бъдат представени през февруари и март“, коментира от своя страна вчера премиера Николай Денков и заяви, че всеки ден протест бавят помощите за онези фермери, които се нуждаят от тях.

МЗХ вече работи по част от тези законопроекти.

В понеделник започна безсрочен протест на фермерите в България. По пътищата на цялата страна имаше селскостопански машини, прясно мляко на асфалта и запалена слама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *