Българската общност в Ню Йорк отбеляза Националния празник на България

Българската общност в Ню Йорк отбеляза Националния празник на България след 15- годишно прекъсване на официалните чествания по повод 3 март. На 4 март, събота, в сърцето на Ню Йорк – Боулинг Грийн Парк на Уолстрийт, беше тържествено отбелязана 145-годишнина от Освобождението на България.

На церемонията по вдигането на българския флаг тържествено слово произнесоха Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний, генералният консул на България в Ню Йорк Ангел Ангелов, Едуард Мермерщайн – Комисар по международните въпроси от офиса на кмета на Ню Йорк и други официални лица.

Специално за събитието пристигна и Ерик Адамс, кмет на Ню Йорк, който произнесе тържествена реч, в която поздрави представителите на българската общност за празника и подчерта доброто развитие в двустранните отношения. Честването завърши с традиционно българско хоро.

Слово на Митрополит Антоний по повод 3-ти март, произнесено в Ню Йорк

Обични в Господа братя и сестри,

Искам да поздравя всички празнуващи освобождението на нашето Отечество и да напомня думите на нашия Господ Иисус Христос, че :”Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели.“ (Йоан 15:13)

На 3 март честваме националния си празник и паметта на онези, които през всички години на тежки изпитания не само искаха България да е свободна държава, а също така да е и духовно свободна, да изповядва свободно Христос разпнатия и възкръсналия от мъртвите, да строи църкви, училища и своите институции, да се нареди наравно на картата на свободните народи, които сами избират пътя и своето бъдеще.

Поради това днес ние сме изпълнени с благодарност като към храброто българското опълчение и така и на войниците на много народи, които оставиха своите кости на българска земя. Нека да помним, че “свободата не е нещо, което се случва само по себе си, а трябва да се подхранва и защитава всеки ден” (Барак Обама).

Нека Господ да благослови целокупния български народ, независимо къде по света се намират неговите чада.

Бог да пази България и всички свободни народи! На многая и благая лета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *