МРРБ издаде разрешение за строеж на ГКПП „Станке Лисичково“

МРРБ издаде разрешение за строеж на ГКПП „Станке Лисичково“

Министър Шишков съобщи, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е издало разрешение за строеж за още един пропускателен пункт – „Станке Лисичково“ и към днешна дата има възможност за неговото преустройство.

Разрешението връчи заместник-министър Николай Шушков, който каза, че по време на заемания от него пост на областен управител на Благоевград през 2021-2022 г. е заварил преведени средства в размер на десетки милиони и нищо свършено относно процедурите по започване на строителство на пункта. „Много усилия костваше на всички органи и институции, на които специално искам да благодаря, и на РИОСВ Благоевград, и на Басейнова дирекция, и на община Благоевград да доведем нещата до успешен край“, каза още той.

Винаги съм твърдял, че този пункт не отговаря на съвременните изисквания. Нещо повече, той е опасен за работата и за пътниците, които преминават през него. Идейният проект за него е от 1994 г. Надявам се, след като има разрешение, строителите бързо да започнат дейност, тъй като те са получили средствата по изграждането на този пункт, и да спазват сроковете по неговото изграждане. Това ще облекчи изключително много преминаващите, бизнеса, туризма за нашия регион и сближаването на двата близки народа – на България и на Северна Македония. Благоевград от това само ще спечели, каза регионалният заместник-министър.

Директорът на Агенция „Митници“ обясни, че за ГКПП „Станке Лисичково“ авансово са преведени около 7 млн. лв. от нужните тогава 16 млн. лв. От 2019 г. до 2023 г. цените са се променили и тези пари няма да бъдат достатъчно. Предвидена е процедура по Закона за обществените поръчки за актуализация на цените и в момента се водят разговори за възможностите това да се случи, така че да може строителството да бъде завършено в срок.

В отговор на въпрос за авансово преведените средства министър Шишков посочи, че това е направено без да има проекти и разрешение за строеж. „Това, което намираме за магистралите, го намираме и навсякъде другаде“, каза той. И допълни, че за да бъде изграден един обект, процесът трябва да включва проектиране, наличие на разрешение за строеж, което е било игнорирано във времето. „Парите са раздавани без замисъл за това кога може да започне реалното строителство. Ние сега правим точно обратното. Полагаме огромни усилия да довършим проектирането, за издадем разрешение за строеж, където пък има такова, да се издава разрешение за ползване. Това е единственият начин да се изразходват правилно всички публични средства“, категоричен бе Шишков.

В отговор на въпрос заместник-министър Шушков посочи, че пунктът не може да бъде затворен по време на реконструкцията. В момента той е с по едно платно в двете посоки и ако има по-дълго обработване на тежкотоварен автомобил на практика остава затворен за пътниците.

Директорът на Агенция „Митници“ благодари на министър Шишков и ръководствата на МРРБ и на Министерство на финансите. Той напомни, че е разработена концепция за развитие на граничните контролно-пропускателни пунктове, която включва организация на движение, как да изглеждат, развитието на пътната инфраструктура и IT-системи. Предвиждат се много по-засилени действия, митнически контрол на трафика и в същото време подобрени условия за преминаващите пътници, спестени десетки милиони левове за бизнеса на година, с оглед повишаване пропускателната способност на граничните пунктове. Елемент от тази концепция е и свързването на пунктовете с магистралните пътища и другите пътища от републиканската пътна мрежа.

Областният управител на Благоевград Стоян Христов информира, че с решение на Министерския съвет бюджетът за подготвителните дейности за предстоящия за изграждане ГКПП „Струмяни – Берово“ е увеличен на около 111 хил. евро. На този етап е възложен идеен проект, който се очаква да бъде готов в рамките на около година и половина, след което предстои проектът да бъде финансиран на етап строителство.

Споделете тази новина
Политика Югозапад