Общински съвет Благоевград даде зелена светлина за нощна аптека в Благоевград

С мнозинство Общински съвет Благоевград даде съгласието си Община Благоевград да финансира нощните дежурства, така в областния център да бъде осигурен денонощен достъп до аптеки.

По време на сесията стана ясно, че едно дежурство ще струва на общинския бюджет 255 лв. без ДДС, което всъщност е 306 лв. с ДДС. Годишно, общината ще трябва да отделя 111 690 хил. лв., за да се осигури достъп до аптека в Благоевград и през нощта във всички 365 дни от годината.

Общинският съветник Кирил Илиев приветства постигнатото споразумение между Община Благоевград и Регионалния фармацевтичен съюз, но също така попита дали средствата ще бъдат давани само на една аптека.

Д-р Пандев и д-р Янкулски също приветстваха предложението. Към тях се присъедини и д-р Таковски, който обаче коментира, че може би е добре да не се бърза с приемането на точката, изразявайки опасения, че аптеките няма да издържат да дават нощни дежурства, тъй като сумата, която е предвидена е доста ниска.

Калоян Хаджийски пък посочи, че според него сумата е висока и попита няма ли как вместо над 9 хил. месечно, да се отделят 5 хил., които да се дават само на една аптека.

След днешното гласуване в Общински съвет един от големите проблеми на Благоевград намери своето решение. В областния център ще има нощен достъп до лекарства по лекарско предписание, което ще осигури спокойствие на гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *