Столтенберг: Анкара да не блокира членството на Швеция в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг порица отношението на турския президент, който заплашва да блокира членството на Швеция в НАТО, след като в събота в Стокхолм екстремист изгори копие на Корана, предава Евронюз.

В интервю за германската телевизия „Велт” Йенс Столтенберг осъди позицията на Реджеп Тайип Ердоган по отношение на Швеция.

„Свободата на изразяване, свободата на мнение е ценна стока, както в Швеция, така и във всички останали държави от НАТО. И затова тези неуместни действия не са автоматично незаконни“, заяви той.

Шведско-датският десен екстремист Расмус Палудан изгори копие на Корана в събота следобед в акт, целящ да заклейми преговорите на Швеция с Анкара за НАТО.

„Шведското правителство осъди (тази демонстрация) по много ясен начин“, припомни Столтенберг в своето интервю.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган реагира остро, като заяви, че след това изгаряне Швеция, кандидат за членство в НАТО, вече не може да разчита на „подкрепата“ на Анкара, припомня БГНЕС.

По този повод Столтенберг заяви, че е „абсолютно против подобен вид обиди към други хора“ и „абсолютно против това поведение, което видяхме по улиците на Стокхолм“.

От май насам Турция блокира влизането на Швеция и Финландия в НАТО, обвинявайки ги, че укриват кюрдски бойци и симпатизанти, които тя нарича „терористи“, по-специално членове на ПКК и нейните съюзници в Северна Сирия и Ирак.

За Анкара евентуалният напредък зависи от действията на Швеция за екстрадиране на лица, обвинени от Турция в тероризъм или в участие в опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

Въпреки този контекст Столтенберг смята, че досега Турция е била доста сговорчива в дебата за членството в НАТО.

Сега ратифицирането на протоколите за присъединяване не трябва да се провали при последните препятствия.

„В тесен контакт съм с Финландия и Швеция, както и, разбира се, с нашия съюзник Турция“, добави той.

По думите му, 28 от 30-те страни от НАТО вече са дали съгласието си в националните си парламенти.

„И разбира се, моля и останалите съюзници – Унгария и Турция, да ускорят тези процедури в своите парламенти“, заключи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *